Amandelsoep met feta
- 1 ui, gesnipperd
- 3 knoflooktenen, gesnipperd
- 2 tl fenegriek
- 100 gram amandelen, in boter lichtbruin gebakken en gemalen
- 75 gram feta, in brokjes
- 2 dl kookroom
- 8 dl krachtige gevogeltebouillon
- 2 lenteuitjes, in zeer dunne ringen
fruit de ui, look en fenegriek in iets olijfolie; voeg na 5 min. de noten enfeta toe. Bak enkele min. mee en schenk er vervolgens de room en bouillon bij. Roer vlak voor het serveren de uitjes door en breng de soep op smaak.
Tamarinde uien
- 3 uien, in grove stukken
- 2 el donkere suiker
- 1 dl bouillon
- 1 el tamarindepasta
- korianderblad
bak de uien in olijfolie goudbruin; bestrooi met suiker en schenk bouillon bij. Roer er de tamarinde door en breng op smaak met zout. Serveer en betrooi met korianderblad
Yoghurt met za’ atar
- 1 tl komijnzaad, in vijzel fijngewreven
- 1/2 tl cardamom
- 2 knoflooktenen, gepoft in hete oven(in alufolie 40 min.)
- 500 gram (griekse) yoghurt
- rasp van 1 citroen
- sap van 1/2 citroen
- 2 el za ‘atar:
- 1 el sesamzaadjes, droog geroosterd
- 1/2 el gedroogde tijm/oregano/rozemarijn
rooster de komijn in een droge koekenpan en meng in de vijzel met look en cardamom. Voeg 1 tl zout en fijn gemalen peper toe. meng met de overige ingrediënten
Hummus met pijnboompitten
- 250 gram (gekookte) kikkererwten
- 1 ui, gesnipperd
- 4 knoflooktenen, gesnipperd
- 3 el tahini (sesampasta)
- 3 el olijfolie
- 3 el citroensap
- zout
- 2 tl scherpe paprikapoeder
- pijnboompitten, geroosterd
- bieslook, geknipt
bak de kikkererwten met ui en knoflook in olijfolie. Pureer het kikkererwtenmengsel met tahini, olie, citroensap en 2 tl zout en paprikapoeder. Serveer in schaaltjes en bestrooi met pitten en bieslook. Schenk er iets olijfolie over.