- Orientaals, Recepten, Thema

Vier heerlijkheden

Amandelsoep met feta

  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 knoflooktenen, gesnipperd
  • 2 tl fenegriek
  • 100 gram amandelen, in boter lichtbruin gebakken en gemalen
  • 75 gram feta, in brokjes
  • 2 dl kookroom
  • 8 dl krachtige gevogeltebouillon
  • 2 lenteuitjes, in zeer dunne ringen

fruit de ui, look en fenegriek in iets olijfolie; voeg na 5 min. de noten enfeta toe. Bak enkele min. mee en schenk er vervolgens de room en bouillon bij. Roer vlak voor het serveren de uitjes door en breng de soep op smaak.

Tamarinde uien

  • 3 uien, in grove stukken
  • 2 el donkere suiker
  • 1 dl bouillon
  • 1 el tamarindepasta
  • korianderblad

bak de uien in olijfolie goudbruin; bestrooi met suiker en schenk bouillon bij. Roer er de tamarinde door en breng op smaak met zout. Serveer en betrooi met korianderblad

Yoghurt met za’ atar

  • 1 tl komijnzaad, in vijzel fijngewreven
  • 1/2 tl cardamom
  • 2 knoflooktenen, gepoft in hete oven(in alufolie 40 min.)
  • 500 gram (griekse) yoghurt
  • rasp van 1 citroen
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 el za ‘atar:
    • 1 el sesamzaadjes, droog geroosterd
    • 1/2 el gedroogde tijm/oregano/rozemarijn

rooster de komijn in een droge koekenpan en meng in de vijzel met look en cardamom. Voeg 1 tl zout en fijn gemalen peper toe. meng met de overige ingrediënten

Hummus met pijnboompitten

  • 250 gram (gekookte) kikkererwten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 knoflooktenen, gesnipperd
  • 3 el tahini (sesampasta)
  • 3 el olijfolie
  • 3 el citroensap
  • zout
  • 2 tl scherpe paprikapoeder
  • pijnboompitten, geroosterd
  • bieslook, geknipt

bak de kikkererwten met ui en knoflook in olijfolie. Pureer het kikkererwtenmengsel met tahini, olie, citroensap en 2 tl zout en paprikapoeder. Serveer in schaaltjes en bestrooi met pitten en bieslook. Schenk er iets olijfolie over.