- 175 gr. boter/margarine zacht
- 100 gr. kristalsuiker
- 100 gr. bruine suiker
- 2 eieren
- 2 theelepels vanille essence
- 460 gr. zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 4 theelepels speculaaskruiden
- glazuur ( recept volgt)
- snoepdecoraties, zoals dropveters,tumtum,etc.
- ijsstokjes
In een grote kom, mix boter, suiker en bruine suiker tot smeuige massa, dan eieren en vanille toevoegen. In andere kom meel, zout en kruiden mengen. Geleidelijk toevoegen van het botermengsel, goed mixen. Bal vormen en afdekken met plasticfolie en in koelkast ongeveer 1-2-uur laten koelen. Knip de voorbeelden van dun karton. Niet te groot ( max. 8 cm breed.) Rol het deeg uit tot een lap van ruim 1 cm dikte. ( Telkens een portie, rest blijft in de koelkast) Met mesje patronen uit het deeg snijden. Leg de koekjes een eindje uit elkaar op bakblik ( niet ingevet) steek stokjes er zo’n 4 cm in aan de onderkant, zoals bij lollies. ( worden gewoon meegebakken) Bak in voorverwarmde oven( 190′) gedurende+ 12-155min. tot heel licht bruin. Laat geheel afkoelen. Glazuur maken en over kompleet afgekoelde koekjes strijken. Ook versieren met snoep( oogjes, etc.) Glazuur laten drogen dan voorzichtig verpakken in plasticfolie.
Niet stapelen !
Glazuur :
in kommetje roer je 260 gr, poedersuiker met +- 3 eetlepels melk tot een smeerbaar glazuur. Evt. met voedselkleur stof kleuren.